En Bostadsrättsförening i världens första Nationalstadspark. www.nationalstadsparken.se "Att bo här är som att bo på landet fast mitt i stan..."

Våra omgivningar

Vi har förmånen att bo på Norra Djurgården, som är en del av Ekoparken, den nationalstadspark som 1995 inrättades med syfte att bevara natur- och kulturvärden i storstadens närhet. Som boende inom detta en gång kungliga jaktområde har vi unika möjligheter till härliga naturupplevelser och många aktiviteter.

Närheten till vatten är en stor tillgång, såväl miljömässigt som för aktiviteter året om. Förutom vackra promenadstråk och löprundor längs Värtans och Brunnsvikens stränder ges sommartid möjlighet till bad, bl.a. vid Sjöstugan, där en strand med både sand och gräs lockar inte minst barnfamiljer. I den södra delen av Brunnsviken finns ytterligare en badplats med sandstrand och klippor. Där finns även Akademiska Roddföreningen, som har kanoter för uthyrning. För båtägaren finns en båtklubb precis nedanför Ekhagen. Vintertid kan vi ställa oss på skidorna direkt utanför porten och ge oss ut på härliga skidturer bort mot Stora och Lilla Skuggan. Det finns även ett elljusspår för en ordentlig runda mot Fiskartorpet. Brunnsviken och Edsviken norr därom bjuder på plogade banor för långsfärdsskridskor och möjlighet till pimpelfiske.

Bortom studentbostäderna ”Campus Lappis” och fågelsjön Lappkärret ligger ett koloniområde, där en del av föreningens medlemmar har lotter. Strax intill ligger Stora Skuggans 4 H-gård, en stadsnära ”bondgård” med aktiviteter kring djur och hantverk. 4 H är en barn- och ungdomsförening med mottot ”lära genom att göra”. På gården finns hästar, kor, getter, får, kaniner, höns och ankor. Gården kan besökas antingen enskilt eller (efter bokning) i grupp. I närheten finns kaféet Skafferiet och några hundra meter längre bort ligger Stora Skuggans Värdshus.

Nere vid Brunnsviken finner vi Bergianska trädgården med växter från stora delar av världen, ett sannskyldigt eldorado för den växt- och miljöintresserade, där vi från vår till höst kan följa utvecklingen av allehanda växter, från prydnads- och nyttoväxter till mistlar och träd. Speciella attraktioner är Victoriahuset med jättenäckrosor, den japanska trädgården och inte minst Edvard Anderssons växthus. Det invigdes 1995 som resultat av en donation på 1930-talet ”för inrättandet och drivandet av en vinterträdgård, där Medelhavsklimatets och därmed jämförliga klimatområdens träd, buskar och örter äro uteslutande representerade”. Mörka höst- och vinterkvällar ligger växthuset där och gnistrar som en diamant. Gör ett besök en vinterdag och stig in från mörker och kyla i ljus, värme, grönska och blomsterprakt! Ströva på egen hand eller delta i en guidad visning på ca en timme. I anslutning till Bergianska Trädgården ligger Plantagen, en handelsträdgård som har allt som hör trädgården, terrassen och balkongen till. Medlemmar i föreningen Bergianska Trädgårdens Vänner har fritt inträde till Edvard Anderssons växthus och Victoriahuset, rabatt i butiken Grindstugan m.fl. förmåner.

Några hundratal meter söder om vårt hus ligger Frescatihallen, som erbjuder möjlighet till tennis, badminton och diverse andra motionsaktiviteter.

Ingen kan heller undgå att lägga märke till Naturhistoriska Riksmuseets imposanta byggnad. I museet finns bl.a. Cosmonova, en av landets mest besökta anläggningar med dramatiska filmer i storformat.

I vår del av Ekoparken finns många andra möjligheter till aktiviteter och upplevelser. Hit hör guidade vandringar genom parkens natur och kultur, fågelskådning och flera typer av ”båtvandring”, t.ex. Brunnsviken runt eller Stora Ekoparksturen – ”Se fyra slott från båt” (information på Ekoparkens hemsida). På andra sidan Brunnsviken ligger Hagaparken med Gustaf III:s Haga slott, Ekotemplet och Koppartälten med kaféservering. I närheten finns även Fjärilshuset – ”Unna dig upplevelsen att vandra bland fritt flygande fjärilar och fåglar i vår 2000 kvm stora tropiska regnskog”.

I den nordligaste delen av Ekoparken finner vi även Ulriksdals slott, skulptur-museet Orangeriet, slottsteatern Confidencen, Slottscafeet, Ulriksdals Wärdshus och handelsträdgården Ulriksdals Slottsträdgård som alla är värda ett besök.

Föreningen Ekhagen är en intresseförening som arbetar för att vårt område skall vara en levande och trivsam stadsdel. Genom Föreningen Ekhagen har vi bl.a. tillgång till Ekhagsstugan för föreningsmöten och privata evenemang.